Olvasták: 2613

Látni a végtelent

Az ember, mióta csak elfogadta, hogy koránt sem ő a világegyetem közepe, számtalan módon fürkészi az űrt – hogy szokatlan csodák, esetleg más értelmes lények után kutasson, hogy alátámassza elméleteit a mindenség működéséről vagy éppen csak gyönyörködjön az űr végtelenségében.

 

Az űr megfigyelésére, űrfelvételek készítésére számtalan különféle módszert alkalmazunk. Sokan űzik ezt hobbiként, saját otthonukból vagy éppen a természetből is – kisebb teljesítményű távcsövekkel és kamerákkal kémlelik az eget a lelkes asztrofotósok, hobbicsillagászok, és sokszor éppen ők vesznek észre valami újat és jelentőségteljeset.

 

A földfelszínről az amatőrök mellett a profik is figyelik az eget – világszerte találhatóak obszervatóriumok hatalmas távcsövekkel, amelyek gyönyörű képeket képesek készíteni a fényévekkel távolabb található csillagokról, naprendszerünk aszteroidáiról vagy éppen az űrt hasító üstökösökről. Az első obszervatóriumot még az ókori rhodosziak hozták létre, s az azóta eltelt több mint kétezer évben nem keveset fejlődött a technika – a gyakran hegycsúcsokra telepített létesítményekből hatalmas teleszkópokkal, bonyolult, számítógép-vezérelt eszközökkel vizsgálódnak a kutatók.

 

A legfejlettebb eszközeink azonban, amelyekkel a távoli űrt valóban részleteiben vizsgálhatjuk azok, amelyeket a zavaró légkörön kívülre helyeztünk – a Föld körüli pályán keringő űrobszervatóriumok. Ilyen például a Hubble, amely az űr legtávolabbi zugainak titkait lesi, a Kepler, amely exobolygókra vadászik galacisunkban, vagy éppen az SDO, amely évek óta rendületlenül szemmel tartja Napunkat, csodálatos felvételeket produkálva. A felvételek persze, amelyek hozzánk eljutnak, általában hamisszínesek, azaz utólag színezték őket ki a tudósok – a hatalmas adatmennyiség miatt még legfejlettebb eszközeink is „butább” képeket készítenek, bár a spektrum minden hullámhosszán – az információkból azután rakják össze a szakemberek azokat a felvételeket, amelyek annyiunkat kápráztattak már el.

 

További információért érdemes lehet felkeresni a http://www.csillagaszat.hu/ weboldalt.

Cimkék: űrkutatás, hubble, teleszkóp,