Olvasták: 2484

A legsűrűbb galaxisra bukkantak rá

Saját galaxisunkban még a legközelebbi csillaghoz is évszázadokba telne eljutni a hihetetlen távolságok miatt. Nem mindenhol van ez viszont így – az M60–UCD1 jelű törpegalaxisban sokkal könnyebb volna a csillagközi utazás.

 

A galaxis nevében az „UCD” arra utal, hogy ultrasűrű törpegalaxisról van szó, ez a példány pedig a valaha felfedezett legsűrűbb mind közül. Míg saját Tejútrendszerünkben 3-4 fényévenként találunk egy-egy csillagot, egyet minden 50 köbfényévben, az M60–UCD1-en belül egyetlen köbfényévben akár száz csillag is összezsúfolódhat. A kutatók megdöbbenve jöttek rá a megfigyelések során, hogy a galaxis tömegének több mint fele egy mindössze 80 fényéves sugarú térrészben található.

 

(A képen látható törpegalaxis: ESO 540-31)

 

Ősöreg, de bámulatos

 

A galaxis egyébként más szempontból is tekintélyes értékekkel büszkélkedhet, saját típusának egyik legmasszívabbja ugyanis – tömege több mint kétszázmilliószorosa Napunkénak. Ez persze a hagyományos, Tejútrendszer méretű galaxisokhoz mérve nem nagy eredmény, de egy ilyen, a gömbhalmazok és  a galaxisok közötti átmenetet képviselő csillagvárostól nem kis eredmény. A tudósok arra is gyanakodnak, hogy a törpegalaxis középpontjában található egy szupernehéz fekete lyuk, mivel nagy mennyiségű röntgensugárzást is észleltek irányából.

 

A törpegalaxis keletkezésére vonatkozólag is előálltak már elmélettel az asztrofizikusok. A kutatók szerint a bizonyítékok arra utalnak, hogy az UCD1 korábban egy hatalmasabb csillagváros volt, mely azonban elveszítette gyakorlatilag az összes csillagot, mely a peremen volt található. Így nem maradt más, csak a sűrű mag és a szupermasszív fekete lyuk. Eredetileg a galaxis akár 50–200-szor is nagyobb lehetett, de valószínűleg évmilliárdokkal ezelőtt elveszítette már csillagai javát.

 

Szintén izgalmas fejlemény, hogy a galaxisban található csillagok nagy része a vizsgálatok szerint ugyanannyi hidrogénnél és héliumnál nehezebb elemet tartalmaz, mint saját Napunk. A galaxis csillagainak óriási sűrűsége és a nehéz elemek nagy mennyisége a kutatók szerint igen termékeny lehet nem csak a bolygóképződés szempontjából, de ideális körülményeket teremthet az élet kialakulásához is.

 

Azt azonban, hogy az élet valóban képes-e kifejlődni egy ilyen galaxisban, nem mostanában fogjuk megtudni, a tízmilliárd éves UCD1 ugyanis nem kevesebb mint 54 millió fényévre található innen.

 

 

 

Cimkék: törpegalaxis, M60–UCD1, galaxis, csillag, űrutazás,