Olvasták: 2816

Ahonnan térkép e táj

Az ember egyik legnagyobb találmánya a műhold – azzal, hogy planétánk körül űreszközöket helyeztünk el, forradalmasítottuk a kommunikációt, a helymeghatározást, olyan tájakat – és persze országokat, embereket – figyelhetünk meg, amelyeket és ahogyan másképpen nem tudnánk. És persze létrehoztunk legalább egy új problémát is, hiszen emberek vagyunk.

 

A Föld körül jelen pillanatban mintegy 3600 műhold kering – ezek közül azonban mára már csak körülbelül ezer működőképes. A legismertebbek ezek közül a Global Positioning System űreszközei, amelyek segítségével ma már egy egyszerű mobiltelefonnal is pillanatok alatt meghatározhatjuk pontos helyzetünket a földfelszínen. Ezek mellett keringenek még odafent csillagászati műholdak, amelyek az Univerzum távoli bugyrait kémlelik, kommunikációs célúak, a földfelszínt vagy éppen az időjárást megfigyelő eszközök – és persze katonai műholdak is, fedélzetükön különféle megfigyelő vagy akár fegyverrendszerekkel.

 

 

A különféle műholdak nagyon változatos megjelenésűek, méretűek és tömegűek – vannak nanoműholdak, amelyek tíz kilót sem nyom(ná)nak, de vannak soktonnás monstrumok is.

 

Azon országok száma, akik képesek ily módon gyarmatosítani a mennyboltot, nem túl magas, bár lassan növekszik – az első műholdat a Szovjetunió lőtte fel még 1957-ben. A Szputnyikot fél éven belül követte az amerikai Juno, a következő évtizedekben pedig űreszközöket állított pályára Franciaország, Japán, Kína, az Egyesült Királyság, India, Izrael, Ukrajna, Irán, valamint Észak- és Dél-Korea is. Mára már 65 olyan ország van a Földön, amely bocsájtott fel valamilyen űreszközt – közöttük ott van Magyarország is, hiszen 2012-ben az űrbe jutott a MaSat-1 is.

 

A legnagyobb gond talán mégsem diplomáciai jellegű, inkább természetinek mondható – azzal ugyanis, hogy több ezer műholdat lőttünk a Föld köré, létrehoztunk egy olyan veszélyforrást, amely szinte bármikor a fejünkre potyoghat. A nem használt műholdak ugyanis a legtöbbször ugyan elégnek a légkörbe kerülve, ez azonban nem mondható el minden esetben. És persze odafent is akadnak problémák az űrszeméttel – hiszen a rengeteg véletlenszerű pályán mozgó objektum megnehezíti az űrben történő navigációt, az űrrakéták fellövését és a működőképes eszközök pályán tartását is.


Cimkék: műhold,