Olvasták: 2626

Alig kétmilliárd évünk maradt a Földön

Egy angol kutatócsoport szerint nem egész kétmilliárd évünk maradt addig, amíg a Föld ki nem kerül Naprendszerünk lakhatósági zónájából, ellehetetlenül az élet fennmaradása és elforrnak még az óceánok is.

 

A messzeségben látjuk magunkat


A NASA Kepler-programja elképesztően nagy hatással volt a csillagászatra – mivel az asztrofizikusok számára lehetővé vált, hogy újonnan felfedezett exobolygók százait tanulmányozzák, nem csak arról tudhatunk meg egyre többet, milyen fantasztikus dolgokat rejteget előlünk a világegyetem, de arról is, milyen jövő vár saját planétánkra.

 

A Kelet-Angliai Egyetem tudóscsapata Andrew Rushby vezetésével éppen ezért exobolygókat tanulmányozva azt kísérelte meg meghatározni, mennyi időnk lehet még hátra Földünkön, míg a Nap úgy nem dönt, hogy egyszer és mindenkorra véget vet az életnek. Az adatok szerint legkorábban 1,75 milliárd év múlva kell attól félnünk, hogy kívül kerülünk a lakható zónán, de az is lehet, hogy ez csak 3,25 milliárd év múlva következik majd be.

 


Meleg helyzet lesz


Persze mire Földünk a lakhatatlan bolygók közé kerül át, az emberi fajnak már rég nem lesz keresnivalója a bolygón. A komplexebb létformák ugyanis ekkorra régen kihalnak majd – az utolsók, akik majd lekapcsolhatják maguk után a villanyt, az egyszerű egysejtűek maradnak, akik még kivárják azt az időt, amikor a föld óceánjai egyszerűen elforrnak.

 

Persze az is lehet, hogy nem kell majd ennyit várnunk arra, hogy a bolygó lakhatatlanná váljék. A skóciai Szent András Egyetem munkatársai úgy gondolják, kevesebb mint egymilliárd év alatt is kipusztulhat a földi létformák nagy része. Szerintük ezt az öregedő, s ezzel egyre forróbbá váló Nap okozza majd, amely lassacskán elpárologtatja majd a felszínen található vizet, s ezzel olyan kémiai reakciók indulnak majd be, melyek révén vészesen lecsökken a légkör szén-dioxid tartalma. Az ökoszisztéma ezzel felborul, s sorban minden olyan létforma kihal majd, mely képes volt alkalmazkodni az egyre forróbb klímához. Végül már csak a mikroorganizmusok maradnak hátra, de a rendkívül magas hőmérséklet, a vad ultraibolya-sugárzás, a víz hiánya, a Föld egész életellenes közege csakhamar halálra ítéli őket is.

 

Akárhogyan is, ezeken a problémákon aggódni egyelőre nem érdemes. Ha fajunk túl is éli a milliárd éves intervallumot a tudomány által garantált apokalipszisig, addigra már minden bizonnyal képesek leszünk legalábbis néhány bolygóval odébb költözni, vagy éppen űrhajókban magunk mögött hagyni szülőrendszerünket.

 

 

Cimkék: Nap, Föld, emberiség,