Olvasták: 10428

Elveszítjük Jupiter szemét?

Számos ismert csillagászati jelenség közül úgy néz ki, hogy az egyikről lassan végleg lemondhatunk. A Jupiter szeme, a már több száz évvel ezelőtt felfedezett és a Jupitert igazi egyéniséggé formáló vörös folt ugyanis drasztikusan csökken.


A XIX. századi feljegyzések szerint a csillagászok körülbelül negyven ezer kilométer átmérőjűnek (ezt úgy képzeljük el, mintha 143 millió 28 cm-es pizzát egymás mellé raknánk) saccolták a Jupiter felszínén felbukkanó foltot. A Földnél 4-szer nagyobb folt azonban nem más, mint egy óriásvihar. A széllökések sebessége a forma1-es autók sebességével vetekszik, a viharciklon pedig megállás nélkül tombol.


Azonban van valami a Jupiter atmoszférájában, ami elszívja a vihar energiáit, így a folt mérete folyamatosan növekvő ütemben csökken. A felhőrendszer a '80-as években már a felére csökkent: ekkor átmérője 20 ezer km volt, jelenleg pedig 16 ezer kilométeres. A vihar belső dinamikája állandóan változik, így nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan már csak fényképeken lesz látható ez a káprázatos jelenség.
Cimkék: jupiter,