Olvasták: 10953

Orion Csillagköd ingyenes online stratégiai játék 8. forduló

Üdvözlünk mindenkit az Orion Csillagköd 8. fordulója alkalmával! Online stratégiai játékunkba számos új elem került, több fejlesztést is végrehajtottunk a 7. fordulóhoz képest! A legtöbb újítás alapját a játékosok által beküldött ötletek/javaslatok adták. A 8. forduló is egy izgalmas Ligaszervezési időszakkal kezdődik, majd elkezdődnek az első háborúk. A Ligák megmérettetnek, egymással szemben.

Időközben a Peremvidéken új mozgolódások tanúi lehetünk. Phantom seregeit felőrölték a Ligák. A Phantom után keletkezett űrt ügyesen használta ki egy kis fénylény gyülekezet, az Új Fény Hajnala. Ebben a fordulóban folytatódik Orion Csillagköd története, stratégiában, küldetésekben, flash játékokban, tudományos cikkekben és novellákban gazdag hónapok állnak előttünk!

Sok sikert és jó játékot kívánunk mindenkinek!

Az Orion Team

 

 

Online stratégiai játék


Az internetes stratégiai játékok alapvetően két típusra bomlanak, s ezeknek további alkategóriáit, ötvözeteit ismerjük. Eme tipológia elemei minden esetben sajátos tulajdonságokkal rendelkeznek.
Az úgynevezett körökre osztott, illetve a real time, azaz valóságidejű stratégiai játék közt a különbség nyilvánvaló lehet sokak számára, de definiáljuk pontosan cikkünk tárgyát, s járjuk körbe, hogyan viszonyulnak az online stratégiai játék az időhöz és a térhez! Az Orion Csillagköd az előbbi, a körökre osztott kategóriába tartozik!

A virtuális (álom)idő és (álom)tér

„Elvan a gyerek, ha játszik.” Na, igen, de még mennyire, hogy elvan! Minden résztvevő, aki a stratégiai játékok mellett teszi le a voksát, tudja, hogy nem egy, nem kettő, s nem is három órát fog a számítógép előtt ülni, sőt, a hat-nyolc óra is csak a kezdet. A függők értik, miről beszélünk. Az online stratégiai játék ugyanis komplex és kidolgozott jelenségek, így játék közben az idő-és térérzékelésünk is megváltozik. Hogy hogyan?

„A számítógép virtuális terébe ültetett játék nem részeire bontva teszi átélhetővé, hanem megsemmisíti az időt. Az idő- és testérzékelés a fizikai világ része, a számítógéppel, virtuális térben való játék ideje azonban álomidő.” (Vaskó Péter, Magadnak építed!)

Egyesek szerint a virtuális (online) stratégiai játék használata közbeni állapot olyan, mintha meditációs transzban vagy egy álomban lennénk. Érdekes, lássuk csak, mit jelent ez!
A játék ideiglenes transzba ejt, megbénít, a külvilág behatásaira pedig csak késve, hézagosan, vagy egyáltalán nem reagálunk. Alvás közben, álmunkban is egy képzeletbeli tér-idő kontinuum mentén helyezkedünk el, mint szereplők. Egy fantáziavilágban élünk, ha játszunk, s minden, amit ott tapasztalunk, abszolút valóságosnak tűnik. Mint mikor álmunkból felriadva mondjuk: „Olyan valóságos volt!”

„A klasszikus táblás játékok utóda, a körökre osztott változatban a felek felváltva „lépnek”, és végzik el a szükségesnek látott hadvezéri teendőket, míg a real time esetében a változás és cselekvés folyamatos, az idő nem áll, nem fagy meg (…), a felek szimultán, egyidejűleg cselekszenek.” (Vaskó Péter, Magadnak építed!)

Az Orion Csillagköd
Ingyenes Online Stratégiai Játék ettől annyiban tér el, hogy a körök nem játékosonként váltakoznak, hanem fix időnként (40 percenként) következnek be. Vagyis minden játékos két körváltás között egyszerre végezheti el a bolygó és flotta tevékenységeket.

A halál mint korrigálható ballépés


Rombolunk és újjáépítünk. Újrarajzolunk bizonyos kontúrokat, a fantáziavilág végét ugyanis nem a halál jelenti! Respawn és minden indul újra! Az elveszett flották újra építhetőek, az elveszett nyersanyag újra termelhető. Egy-egy vesztes csata után újabb stratégiát próbálhat ki a játékos.

Az ember önmaga konstruálásához, magánya túléléséhez mentsvárként új szimbólumokat, mítoszokat, hiedelmeket halmoz fel. Istenben már nem hisz, racionálisan gondolkodik, s tudja, nincs túlvilági lét. Felismeri, hogy saját magának kell életét minél színesebbé, élhetővé, materiális és immateriális, szellemi javakban gazdaggá tennie. Az egyének közti reláció főként az anyagi érdekek miatt létesül, s a primitív civilizációkra jellemző morális összetartás a modern társadalomból kiveszni látszik, és ez okozza a modernitás válságát. Az ember kimerül folyamatos küzdelmében, s szüksége lesz az olyan élményeket jelentő triviális entitásokra, mint például egy halál „nélküli” online közösség. Az online stratégiai játékok közösségeket kovácsolnak, sikerélményeket biztosítanak és új értelmet ad a csapatjáték fogalomnak.

Halál nélküli online közösség

A felszabadítást, a való életben jelen lévő szabályok, törvények felrúgását a halál nélküli online stratégiai játékokban kovácsolódó közösségek maradéktalanul elvégzik. A halál fogalom át-, illetve újraértelmezése zajlik, melynek alapja, hogy több élettel rendelkezünk, miközben játszunk. A szociológusok egy ideje azt vizsgálják, hogy a modern társadalmakban a személyes kontaktuson alapuló elsődleges közösségek (családi, baráti, szomszédi) jelentősége miképpen mutat csökkenő tendenciát. Sokan úgy látják, hogy mindez az Internet és a közösségi site-ok, online játékok számlájára írható, abszolút negatívumként kezelve ezt a tényt.

Ezzel ellentétben az Internet közösségi interakcióra való hatásáról a következőket olvashatjuk Molnár Szilárd, Társadalmi tőke és információs társadalom – Egyedül kuglizni, egyedül szörfözni? című tanulmányában: „Az Internet intenzív használatának (…) nem csak közvetlen hatása van a kommunikációs gyakorlatra, hanem közvetett is, hiszen a kommunikációs készségek növelésével hatással van a tradicionális közösségekkel való kapcsolat kialakítására is. A Pew szerint az Internet általános értelemben járul hozzá a felhasználók kommunikációs kompetenciájának növeléséhez, amit már nem csak az exkluzív virtuális térben, hanem a face-to-face interakciókban is ki tudnak használni.”


Értékközvetítés szórakoztató formában


Sok vád éri az interneten található online játékokat napjainkban. Viszont „érdekes módon a számítógépes játékokat érő legtöbb támadás a first person shootereket éri, a stratégiai játékokkal senkinek sincs gondja, a „személyes” gyilkolás gondolata közelről érint, provokálja a (rossz) lelkiismeretet, absztrakt tömegek halála azonban ártatlan játék.” (Vaskó Péter, Magadnak építed!)

Az online stratégiai játékok képesek arra a szórakoztató formában történő tudás-és értékközvetítésre, amelyre eddig más médiumok ilyen összetetten még sohasem. Eltérő földrajzi, kulturális, faji, vallási területről érkező fiatalok küzdenek derekasan egy szimbolikus álomidőben és álomtérben, miközben eszmét cserélnek, szórakoznak, közösen oldják meg a felmerülő problémákat. Nincsenek előítéletek, csak a skill számít, az a legkevésbé sem, hogy honnan jött a játékos, hogy milyen nemű, vagy hogy mennyi idős. Az új közeg új lehetőségeket rejt, melyek negatív oldala is közismert, hiszen mindannyian hallottunk például kiszáradásos, szívrohammal végződő eseteket, ugyanakkor szükségtelen és hiba is lenne, ha az iskolai lövöldöző tizenéves tettét az online játékok hatásával magyaráznánk. Léteznek aggasztó tények, de alapvetően a gyerek szocializációja a döntő, melyért elsősorban nem a játékok, hanem a szülő a felelős.


Mi az Orion Csillagköd online közösségi alapú stratégiai játék?


Az Orion Csillagköd sci-fi elemekkel, küldetésekkel és csatákkal ellátott internetes közösségi alapú, ingyenes online stratégiai játék. A játékon belül találhatóak a történethez szorosan kapcsolódó internetes flash játékok, illetve egy csillagászati kvíz is a játék része.
A felület különlegessége, hogy sci-fi novellák teszik izgalmassá a játékot, melyek az Orion Csillagköd történetéről szólnak. Az Orion Csillagköd közösségi alapú, ingyenes online stratégiai játék elkötelezett célja, hogy a játékban ismeretségek, barátságok köttessenek, illetve kölcsönös tisztelet alakuljon ki a résztvevők között.
Eme cél szolgálatában állnak a ligák, melyek segítik a csapatszellem építését. Az online játék formátum kiválóan alkalmas arra, hogy közös gondolkodásra, segítségnyújtásra, csapatmunkára sarkallják a játékosokat. További kuriózum a játék kapcsán, hogy nemcsak szórakozási platformot szolgáltat, hanem tanulni is tud az, aki a játék főoldalára látogat. Hogy hogyan? Természettudományos cikkek, hírek, beszámolók és kritikák teszik színesebbé a felületet, melyek főként a sci-fi témaköréből érkeznek.


Az Orion Csillagköd univerzumának felépítése

A játék honlapjára kattintva a kíváncsi látogatót egyből a Játékleírás&Lexikon menüpont csábítja, hiszen tudni akarja, milyen „galaxisra” került. A bevezető történetet kezdi olvasni, mely által világossá válik, honnan indul a játék, s mik az alapjai. Az izgalmas űrkrónika indító szakaszának befogadása után fajok közt válogathat az érdeklődő. Az Orion Csillagköd online stratégiai játék nem hagy kétségek közt, minden töviről-hegyére pontosan rögzítve van a játék felépítéséről; a Játékmenet mechanizmusa menüpontban.

A Csillagköd űrstratégiai játék elsősorban kreatív, vérengzés nélküli, taktikus harcra épül. Pontos definíciókat kapunk a Harcrendszerről, tehát a hajók gyártásáról, indításáról, csatáról és kémkedésről is a következő menüpontban. Az Egységek alatt olvashatjuk az egyes fajok hajótípusait. A különböző kategóriákat kiválasztva előtűnnek a többféle alakkal a hajók, s azok tulajdonságai. A hajókat 3D-s animációból készült GIF-ek illusztrálják. A Kommunikáció menüpont a játékosok közti kapcsolattartást teszi lehetővé.
Kész, (majdnem) mindent tudunk a Csillagködről, már csak a játékélmény hiányzik, ha még nem tettük meg, ideje regisztrálnunk!

Hogy mindennel képben legyünk, ami a Csillagköd univerzumában zajlik, érdemes lehet az izgalmas játszmák előtt elolvasnunk a Csillagköd-történet további fejezeteit, melyeket a Csillagköd Sztori fő menüpont tartalmaz. A Természettudomány és a Sci-fi & média izgalmas tartalma a sci-fi médiumok rajongóit, illetve a természettudományos, csillagászati ismereteiket bővíteni akaró látogatók igényeit elégítheti ki maradéktalanul, ugyanis a profi cikkek nemcsak szórakoztató formában, hanem szakszerűen, tudományos forrásokból készülnek.

Az Orion Csillagköd szimbolikus térbe helyezett, valós közösséget létrehozó, tudományos ismeretekkel és izgalmas sci-fi elemekkel, médiumokkal ellátott ingyenes, száz százalékban magyar fejlesztésű, kreatív designnal rendelkező online stratégiai játék, mely már a honlapjára látogatva magával ragad. Légy részese Te is az élménynek, regisztrálj most!


történet választható fajok bolygó naprendszer, zárt naprendszer liga latinum nyersanyagok arany küldetések hajó gyártás hajók indítása csata kémkedés aréna napló fórumok hibajelentés