Olvasták: 2989

Az iker-csillagrendszerek titka

Az univerzum számtalan csodát tartogat az ember számára, aki éppen csak az elmúlt évszázadokban kezdte tudomásul venni, milyen végtelen hatalmas rendszernek is része és mennyire jelentéktelen is magában.

 

Szemünk és tekintetünk élesítésére létrehozott obszervatóriumaink, távcsöveink, űreszközeink a távoli űr felé fordulnak. Az egyik első szokatlan jelenség, amellyel szembekerültünk az űr kutatásának hajnalán, az kettős csillagrendszerek, azaz ikercsillagok létezése volt.

 

Olyan csillagok ezek, amelye eónokkal ezelőtt egymás szomszédságában jöttek létre – általában forró, sűrű kozmikus gázfelhők mélyén, ahol az anyag képes annyira összesűrűsödni, hogy aszteroidák, planéták vagy éppen csillagok formáját öltse. A szomszédok azonban annyira nem voltak közel egymáshoz, hogy a születést akadályozzák – a gravitáció talán már ekkor is vonzotta őket egymáshoz, de éppen hogy csak érezhetően. Vagy éppen egy vándorcsillag találkozott lassabb társával és kerültek bele egymás gravitációs kútjába, örök időkre összefonódva.

 

 

Így vagy úgy, a kettős csillagrendszerek sok csodát tartogatnak. Érdekes például megfigyelni az ilyen rendszerekben keringő planéták pályáját – ezek ugyanis sokszor egyszerre keringenek a két nap körül, nyolcas alakú vagy éppen valamilyen jóval komplexebb pályán. Ezeket a bolygókat igen változatos hatások érik életük során, ezért is szolgálhatnak rengeteg érdekes megfigyeléssel.

 

Ami viszont még ennél is érdekesebb lehet, az az, hogy mi történik, ha az ikerpár eléri a gravitációs kút fenekét. A lassú keringő előbb-utóbb szédítő pörgésbe fordul, s végül a természet kérlelhetetlen törvényeinek hála biztos pusztulás a vége – ha nem semmisül meg mindkét csillag a végső találkozáskor, a nagyobb egyszerűen „felzabálja” a kisebbik anyagát.

 

A kettős csillagrendszerek, bár talán nem hangzanak olyan izgalmasnak, mint a fekete lyukak vagy neutroncsillagok, kimeríthetetlen forrásai a lenyűgöző csillagászati megfigyeléseknek és felfedezéseknek.

Cimkék: iker csillagrendszer,