Olvasták: 3009

A Star Trek atyja: Gene Roddenberry

Eugene Wesley Roddenberry 1921-ben született Texasban. Manapság természetesen mindenki arról ismeri a nevét, hogy az ő keze munkája a modern sci-fi kultúra egyik ékköve, a Star Trek univerzum, életpályájának ez azonban csak egy részlete, még ha oly jelentős is.

 

Gene nem készült mindig írónak. A második világháborúban pilótaként vett részt, B–17-es repülő erődöket vezetett, a háború vége után pedig ugyanezen a pályán folytatta karrierjét: pilóta lett a Pan Am repülőtársaságnál. A pilóta-egyenruhát azonban hamarosan szögre akasztotta, hogy egy nagyobb álmot kergetve egy másikat öltsön fel – mivel vonzotta Hollywood, Los Angelesben állt rendőrnek.

 

Mivel a rendőrségnél tiltották, hogy másodállásban mással foglalkozzon, kezdetben írói álnéven, Robert Weasleyként dolgozott. Ezen a néven járult hozzá a Highway Patrol és a Have Gun, Will Travel sorozatok sikeréhez, amelyek megadták neki a kezdőlökést.

 

Szabadúszóként azonban nem érezte magát igazán elemében – saját showt akart, amelyben ő irányíthat. Számos ötletet dolgozott ki, melyek aztán felhasználatlanul maradtak, míg 1964-ben fel nem ötlött benne az Űrszekerek koncepciója.

 

Ötletét a Desilu Studios karolta fel, de az indulás nem volt zökkenőmentes. A pilot epizód túlfutott a költségeken, az NBC-nek pedig nem is tetszett annyira – Roddenberry azonban szerencsés csillagzat alatt született, és a csatorna olyat tett, mint előtte még soha: rendeltek egy új pilotot. A végül megrendelt sorozat három évadon keresztül futott, ám ezalatt a három rövidke év alatt sci-fi történelmet írt.

 

Roddenberry számtalan más, kiváló projekten dolgozott a következő években, míg aztán 1979-ben megszülethetett az első Star Trek-film, mely azonnal közönségkedvenc is lett és pénzügyileg is tarolt. Innen nyitva állt az út a további filmek és sorozatok felé, melyekben Roddenberry egészen '91-ben bekövetkezett haláláig aktívan közreműködött. Bár koránt sem csak science-fictionnel foglalkozott, őt már mindenki csak úgy ismeri, mint a Star Trek atyját, a XX. század egyik legfontosabb popkulturális jelenségének megteremtőjét. 

Cimkék: Star Trek, Gene Roddenberry,