Központi csillagunk: a Nap

A Földünkön az élet a Nap energiájának köszönheti létét, mely nélkül hideg és sötét bolygón kellene élnünk, ami persze nehezen elképzelhető. Mekkora távolságot kellene, megtegyünk, hogy eljussunk a Napig, és ha már ott vagyunk mekkora hőt, kellene elviselnünk?
Amellett, hogy életadó fény energiával táplál minket, egy erőteljesebb naptevékenység közben számos káros hatással is van fejlett civilizációnkra.
Mi történik egy erősebb napkitöréskor?

komment

tovább
A titokzatos vörös monstrum – a Mars

Emlékeztek még H.G. Wells tudományos-fantasztikus regényére, s annak nagyszabású filmes adaptációjára, amelyben az emberiség Tom Cruise vezetésével veszi fel a harcot a földönkívüliekkel? Igen, a Világok harcáról beszélünk. A világűr kietlen sötétségében bizony léteznek intelligens fajok, akik kémlelik a kapzsi, telhetetlen, önállóan hatalmaskodni akaró emberiséget – legalább is a filmben.

komment

tovább
Merkúr, a megperzselt bolygó

A Naphoz legközelebb található bolygó a Merkúr. Felületére a központi csillagunkból hatszor annyi sugárzás érkezik, mint Földünkre. A bolygó nappali hőmérséklete 330 0C ugyanakkor éjszaka ez  -180 0C –ra süllyed.  A nagy hőingadozás ellenére a bolygón jeget véltek felfedezni. Mint tudjuk a jégből rengeteg információt nyerhetünk és talán még szerves anyagokat, maradványokat is megőrizhetett.

komment

tovább
A Galilei holdak

A Jupiter holfjai a Galilei-holdak. Névadójuk, Galileo Galilei, e holdak vizsgálata révén jutott el arra a következtetésre, hogy világunk nem geocentrikus.

komment

tovább
Titán

Egy különc hold - a Titán

komment

tovább
Vénusz

Vénusz a szerelem bolygója

Vénusz (görög megfelelője Afrodité) a római mitológiában a szerelem és a szépség istennője. De lehet-e egy barátságtalan, szikár, kopár, hegyes felszínt szépnek vagy nőiesnek nevezni?  Vannak-e még aktív vulkánjai, melyek a szerelem hevében, de főképp a felszíni magas hőmérséklet miatt kitörésre várnak?
Miért forog tengelye körül ellentétes irányba, talán a szerelem érzése szédítette meg?

komment

tovább
Lesz-e valaha Mars-kolóniánk?

Egy egyszerű kupolaváros létrehozása viszonylag egyszerű feladat lenne – a felépítést néhány évtizeden belül akár automatikusan is megoldhatjuk, robotizált 3D-nyomtatók segítségével, sőt, a felszerelést is előre küldhetjük, hogy a telepeseket megérkezéskor már mondhatni vetett ágy fogadja.

komment

tovább