Olvasták: 2750

Titán

Mivel is érdemelheti ki egy hold, nevesen a Szaturnusz Titánja, hogy kivételes figyelmet kapjon? Először is, kell egy tiszteletre méltó méret, elvégre a titánok a görög mitológiában is az őserő megtestesítői voltak, s ehhez az acélos edzettséghez szükséges volt egy jelentőségteljes termet. Narancssárgában tündöklő terjedelmes égitestünk bizony e tekintetben nem szégyenkezhet, hiszen 5150 km-es átlagos átmérőjével a második legnagyobb hold a Naprendszerben! Ha vállalkozó szellemű vagy, akkor fogd a sátorfád, s indulj légvonalban Uganda felé! Ha ott vagy, már érezheted: annyit mentél, amekkora a Titán átmérője. Nem semmi, igaz?

A Titán titkai

Oké, elismerjük, a Titán kolosszális méretű a maga kategóriájában, de valljuk be, Naprendszerünket tekintve ez a tény még annyira nem emeli kuriózum rangra őt. De akkor miért egyedülálló? Először is, a Titán az egyetlen olyan ismert hold, melynek számottevő légköre van! Méghozzá nem is akármilyen! Igen sűrű, s a benne lévő nyomás a földinek a másfélszerese! 

A Titán nemcsak a mi figyelmünket keltette fel, de nagyon érdekli az egyes tudósokat és kutatókat is, ezért több űrszonda landolt már a felszínén. Pár évvel ezelőtt a Huygens-Cassini szonda végzett méréseket a különös égitesten, s meglepő eredményekkel szembesültek.  Kimutatták, hogy a hold felszínén etán alkotta tavak találhatóak, eszerint tavak látják el a Titán légkörének metánutánpótlását, ezáltal létrehozzák a folyadékkörforgást. Cseppfolyós anyag egy holdon? Igen, többek közt ezért is misztikus és érdekes a Föld „kishúga”, hiszen ez Naprendszerünk egyetlen olyan égitestje a Földön kívül, melynek felszínén folyékony anyag található!


A kutatók álma

A Titánt kutató szakemberek dédelgetett álma egy olyan szerkezet, amely mozogva, hosszabb időn át vizsgálná a holdat. A Titánon uralkodó sűrű légkör miatt robotrepülőgéppel is lehetne analizálni az ottani körülményeket, s erre már a tudósok is rájöttek! Létrejött egy hasonló repülőgép, az AVIATR, Jason Barnes, amerikai fizikus csodálatos elméjének nyomán.

Hogyan kerülne az AVIATR a Titánra?

Hát, elvehetitek a szívetekről a kezeteket, mert biztos nem a csillagkapun keresztül!

A megfigyelőrendszer, mely nemcsak fényképezne, hanem méréseket, s egyéb vizsgálatokat is képes lenne végezni, egy áramvonalas tokban repülne a narancsosan csillogó égitestre, zuhanásának iramát pedig ejtőernyőkkel fékeznék. A gép ezután kilépne a tokból, s elkezdene önállóan mozogni. Mivel meglehetősen egyhangú lenne az AVIATR-nak egyedül bóklásznia a Titánon, a NASA küldene mellé egy társat, a Titan Mare Explorert, aminek egy metántó megfigyelése lenne a feladata.

Sajnos az amerikai űrprogramnak több terve van, mint pénze, így türelmetlenül várhatjuk az eredményeket. Hajrá, minél többet akarunk tudni kedvenc holdunkról!

Cimkék: Titán, naprendszer,