Olvasták: 4039

Talán fekete lyukban élünk?Miből keletkezett a világűr? Hogy működnek a törvényei? - e kérdések sokakat nem hagynak nyugodtan aludni, bár nyilvánvaló, hogy választ nehezen kapnak rájuk. A lengyel fizikus, Nikodem Poplawski egy merész állítással állt elő: lehet, hogy univerzumunk egy fekete lyukban van.

Nikodem Poplawski fiatal tudós (1975-), aki elméltei fizikával és kozmológiával foglalkozik. Jelenleg a nemzetközileg is elismert bloomingtoni Inidana Egyetemen munkálkodik. Tudományos berkekben merész hipotéziseiről vált ismertté, ám ezek nem pusztán üres találgatások.


Hidak más világokhoz

Az univerzumban a fekete lyuk titokzatok fogalom. Albert Einstein általános relativitáselméletében már 1915-ben előre jelezte. Olyan objektumról van szó, amely bármit, ami a vonzáskörzetébe kerül, örökre csapdába ejt. A fekete lyuk gravitációs ereje annyira erős, hogy még a fény sem menekülhet belőle.
Poplawski ezúttal a fekete lyukban lévő részecskék mozgására összpontosított. Analízisében arra a megállapításra jutott, hogy a "láthatatlan" fekete lyuk egy egséz univerzumot magába szippanthat. "Ez azt jelenthetné, hogy a mi univerzumunk is létezhetne a fekete lyukban - jegyzi meg Poplawski. - Lehetséges, hogy a Tejút és más galaxisok központjában lévő fekete lyukak hidak más világokba."

 Hogyan győződjünk meg róla?

Poplawski nagyrészt a zseniális Albert Einstein művéből indult ki, ám néhány kérdésben nem ért vele egyet. Míg einstein úgy gondolta, hogy a fekete lyuk közepén gravitációs szingularitás van, ahol a gravitációs erő és a téridő görbülete végtelen, Poplawski ezt egy kicsit másképp látja. Szerinte egy bizonyos kritikus sűrűséget elérve a téridő deformációja maitt fellép egy erő a gravitáció ellenében, és ennek eredményeként szingularitás létrejötte helyett az anyag "visszapattan", szétrepül. "Ennek következményeként kialakulhatott az univerzum, ahogy ez már ismeretes."
Valószínű, hogy még a ük-ükunokáink sem tudják igazolni Poplawski feltevését. Bár a lengyel tudós felkínál egy lehetőséget: ha valóban egy forgó fekete lyuk közepében lennénk, ami nagyon érdekes elképzelés, le tudnánk mérni a rotáció konkrét irányát.
"Egyébként, ez a forgás megmagyarázná az anyag és az antianyag közötti egyensúlyhiányt a világűrben" - fejezi be Poplawski.

 

 

 

 

Cimkék: fekete lyuk,