Olvasták: 3169

A Star Wars változatos világa

A Csillagok Háborúja világa nemcsak érdekes története, de hihetetlen változatossága miatt is sokak kedvence. Az a bizonyos messzi-messzi galaxis számtalan lakott bolygót foglal magába, amelyek között nem találunk két ugyanolyat – a fagy, a víz vagy éppen a sivatag által uralt világok mind egyediek, saját életformákkal és megjelenéssel.

 

A Tatuin természetesen mindenki számára jól ismert – a rendszerszéli kis sivatagbolygó a huttok uralma alatt, ahol a MoS Eisley-ban gyülekezőcsempészek, bérgyilkosok, koldusok és rabszolgák jelentik szinte a civilizáció egyetlen képviselőit. És ott vannak természetesen a nehéz fizikai munkát választó párafarmerek, akik a bolygó Arrakist idéző klímája révén olyan foglalkozást űznek, ami nem csak jövedelmező, de egyenesen létfontosságú lehet: farmjaikon a légkörben található minimális párát csapolják le.

 

És ott van mindjárt ellenpárként az ironikusan Hoth névre keresztelt planéta. Szintén eldugott kis világ, ahol a hőmérséklet időnként olyan alacsonyra zuhan, hogy még a fagyhoz akklimatizálódott tauntaunok is halálra fagynak a szabadban. Ezekhez hasonló a Camino is, hiszen az egész világot egyetlen elem uralja, ez esetben a víz – és még ha nehéz is elképzelni, láthatóan ez is rendelkezik saját ökoszisztémával. Vad világok ezek, amelyeken az embernek a túlélésért minden percben tennie kell.

 

 

És ott van a túlvégen – minden értelemben – a galaxis központjában található Coruscant, az asimovi Trantort idéző bolygóváros, ahol emberek és más fajok egyedeinek százmilliárdjai élnek a tökéletesen uralom alá hajtott felszínen. Az egész bolygó egyetlen város, amelynek alsóbb szintjeire sohasem jut el a napfény, a tornyok felsőbb szintjein élők pedig szó szerint lenézhetnek a felhőkre.

 

Mindezek között kellemes átmenet a Földre emlékeztető Naboo, amelyből ugyan keveset látunk, mégis úgy érezzük, otthonos hely lehet az ember számára. Ilyen lehet persze az Endor hold is, de mégiscsak szívesebben telepednénk le egy olyan helyen, ahol békés és fejlett emberi civilizáció fogad, nem pedig éhes ewokok, nemde?

Cimkék: star wars,