Olvasták: 3181

Star Trek - Into The Darkness

J. J. Abrams az elmúlt években ki sem látszik a munka alól – a jelek szerint Hollywood őt választotta ki arra, hogy életet leheljen azokba a sci-fi franchiseokba, melyek dicsősége az évek során már némileg elhalványult (esetleg az újabb alkotások koptatták meg). Így nem csak a Star Wars következő, (ezúttal ténylegesen is) hetedik epizódját rendezheti ő, de a másik hasonlóan kultikus univerzum, a Star Trek is hozzá került.

Az első rész 2009-ben került a mozikba, igen vegyes érzelmeket váltva ki a mozilátogatókból. A rajongók közül persze sokan helyezkedtek már egyből a „régen minden jobb volt” örökérvényű és megdönthetetlen álláspontra, de a jelek szerint azok közül, akik egyébként nem beszélnek hobbiból klingonul, sokan megkedvelték a vérfrissítésnek szánt darabot. Az első film, bár hemzsegett a logikai hibáktól és története sem volt éppen gordiuszi bonyolultságú, ezt remekül tudta ellensúlyozni lendületével, gyönyörű látványvilágával és a színészi játékkal, amelyekért Oscart ugyan nem osztogattak, de a filmet bőven elvitték a hátukon.

A kulcsszó a lendület – a kérdés az volt, sikerül-e megtartania ezt a pörgős hangulatot Abramsnek a második részre. Nos, a jelek szerint igen.

A Sötétségben sztorijáról spoilerek nélkül annyit lehet elmondani, hogy eérintőlegesen foglalkozik a terrorizmus témájával, a Föderáció militarizálásával, amelyet már az eredeti sorozat is többször boncolgatott, illetve elsősorban azzal, ki mit tenne meg a hozzá közel állókért.

 A történet fonalát nem sokkal az első rész után veszi fel – Kirköt (Chris Pine) éppen felelősségre vonják, mert még mindig nem barátkozott meg a föderációs szabálykönyvvel, miközben egy ismeretlen tizedelni kezdi a Csillagflottát. Kirk maga is érintetté válik, személyes bosszúhadjáratra indul, innentől kezdve pedig a jól ismert formulák szerint szabadulnak el az események.

Az új főellenséget Benedict Cumberbatch játssza, aki sokak szerint az új film egyik legnagyobb erőssége is, játékával és hangjával uralja jeleneteit. Mellette pedig visszatérnek mindazok, akik az első részből már ismerősek lehetnek, sikeresen hozva karaktereiket.

A Sötétségben látványvilágával sem marad el az első résztől, és számos kikacsintást is tartalmaz a rajongók felé, akik előbb-utóbb talán megbocsátják Abramsnek, hogy inkább a hangulatra, mintsem a történetfűzésre koncentrál.

A film a mozikban elég jól indított, és sikerült is összehoznia nyitóhétvégéjén 70 millió dollárt. Összességében a bevételek már 440 milliónál járnak, ami ugyan nem rekordbevétel, de elég stabil ahhoz, hogy találkozzunk még Kirk és Spock párosával pár éven belül a vásznon.