Olvasták: 2544

Sigfried

A mitológiai istenek idegenek voltak? 2. rész.

A régi germán vallásra vonatkozó legértékesebb forrás a két Eddának nevezett kézirat. A régebbi vagy verses Edda az ún. Codex Regiusban maradt ránk, amely a XIII. század második felében Izlandon keletkezett.

Sigfried történetét a Fáfnismál és Sigrdrífumál című Edda-énekek beszélik el. A történetből Sigfried felszerelése és képességei a legérdekesebbek. Családfája Odinig vezethető vissza, és talán nem is meglepő, hogy már 9 éves korában akkora erővel rendelkezett, hogy a kovácsnál (akinél tanult) oly nagyot ütött a vasra, hogy még az üllő is kettétört.

A mesterember megijedt erejétől, és elküldte őt az erdőbe. Ott a falut rettegésben tartó sárkányt megölte. Belehempergett a szörnyeteg vérébe, ami sebezhetetlenné tette őt. Azonban az egyik lapockája fölé tapadt egy falevél, aminek következtében azt a területet nem érte a vér, és így maradt egy sebezhető pontja, ami később a vesztét okozta. Visszament a kovácshoz, aki csodás páncélzatot, és egy Gráni nevű lovat adott neki. Volt egy varázserővel bíró kardja a Gram, amit apjától, Sigmundtól „örökölt”. Apja, a Volsung termében lévő Barnstokk nevű fából húzta ki. A mitológia szerint Odin szúrta a fába, és Sigmundon kívül senki nem tudta kihúzni.

 Ezen kívül kalandjai során szerzett magának egy „láthatatlanná tevő sisakot” ún. „ködsisakot”. Ez a legérdekesebb tárgy a repertóriumból. 2011-ben a tudomány álláspontja szerint 2 elmélet létezik. Az egyik alapján "csak" azt kell elérni, hogy a fény és a többi elektromágneses hullám valahogyan megkerülje az eltüntetni kívánt tárgyat, mint egy folyó vize a bele merített botot. Ehhez eddig olyan metaanyagokat használnak, amelynek a struktúrái kisebbek, mint a fény hullámhossza.

A dolog működik, de csak kis, mikron méretű tárgyakkal. A másik lehetséges megoldás elvileg az optikai álcázás. Ez olyasmi, mint a televíziós stúdiókban, vagy a hollywoodi filmstúdiókban használt ún. „blue box” technika. Jelenleg ezzel a két megoldással kísérleteznek a tudósok. Azonban történetünkben egy olyan sisakról van szó, amelyet ha felvesz valaki, azonnal láthatatlanná válik. Tehát megint egy olyan technológiáról beszélünk, amely 1000 évvel ezelőtt már létezett, azonban a mai napig nem sikerült reprodukálni. Vajon mindez csak a véletlen vagy a fantázia műve?