Olvasták: 2385

Robonauták az asztronauták

A csillagok nyomában – robonauták az asztronauták szolgálatában


Ahogyan kedvelt sci-fi íróink, mi is sokat fantáziáltunk már olyan humanoid robotokról, akik az emberekkel szövetkezve, őket segítve „robotolnak” a csillagok közt. Hogy miért van ilyen gépekre szüksége az emberiségnek? Mert olyan feladatokat is képesek elvégezni, melyeket a hús-vér ember nem tudna, hiszen életveszélyben lenne. Lássuk, hű segítőtársaink hogyan segédkeznek megismerni a kozmoszt!

 

A vörös bolygó vizsgálata robonautákkal


Mint ahogyan azt mindenki tudja, augusztus 8-án landolt a Curiosity névre keresztelt Mars Science Laboratory rover a vörös bolygón, s azóta számos lenyűgöző fotó és tanulmány jelent nekünk az egyik legkülönlegesebb bolygón uralkodó állapotokról. A misszió emberi legénysége a Marsra érkezvén különböző akadályokba ütközhet, melyeket át kell hidalnia, mielőtt munkához lát. Ilyen például a vörös bolygó kisebb gravitációja. Ez a robonautáknak nem okoz különösebb problémát, s mivel kezük az emberi kéz mintájára készült, képesek ugyanazokat az eszközöket, berendezéseket használni, mint az élő űrhajós „kollégáik”. A robonautákat úgy kell elképzelnünk, mint a kentaurokat. A Robonaut-2-es szerkezetnek nincs szüksége lábakra, törzse egy többkerekes szerkezethez kapcsolódik, tehát gurul és főként a kezeit használja. 

 


Csillagos ötöst a NASA-nak!

 
Noha valószínűleg sohasem fogunk arról korrekt, megbízható, egyenes tájékoztatást kapni a NASA-tól, hogy mi a helyzet a földön kívüli életet tekintve, de az biztos, hogy a robonauták megálmodásával nagyban hozzásegíti az emberiséget a világegyetem megismeréséhez. Nem hagyhatjuk említés nélkül a General Motors autógyárat sem, hiszen az ember alakú szerkezet, a modern robottechnológia jelenlegi csúcsa, vagyis a Robonaut-2 gyártását a detroit-i bázisú nemzetközi cég kivitelezte. Az asztronauta-robonauta viszonyt úgy kell elképzelnünk, mint az orvos-ápoló viszonyt. A robonauta az asztronauta „keze alá dolgozik”.
A jövő űrhajósai

Nyugodtan vizionálhatunk egy olyan – valószínűleg annyira nem is távoli – jövőt, melyben az űrkutatásokat a robonauták fogják végezni, míg az ember földi bázisán elemzi a beérkező eredményeket, felfedezéseket. Egyelőre annyi bizonyos, hogy a humanoid robotikus berendezések segítik az asztronautákat a szabad űrben való mozgásban, s olyan kockázatos manőverek is rájuk bízhatók, melyekbe a hús-vér űrhajósok nem vállalkozhatnak. Nemcsak amerikai robonauták lesznek majd hű szárnysegédei az asztronautáknak, hanem orosz, sőt európai „rokonaik” is. Kíváncsian várjuk felfedezéseiket!

 

 

 

 

 

Cimkék: technológia,