Olvasták: 3031

Robert Picardo

Egy színész, akiért nem csak a Star Trek nemzedék rajong

Kétségtelen, hogyha Robert Picardo neve felmerül, akkor legtöbbünknek a USS Voyager NCC-74656 nevű csillaghajó holografikus doktora ugrik be. A philadelphiai születésű, de olasz gyökerekkel rendelkező, ötvenkilenc éves színész számos sorozatban és mozifilmben játszott a Star Treken kívül, amelyeknek közös nevezője Picardo fő-illetve mellékszereplése mellett az, hogy nagyrészt a tudományos-fantasztikus műfaj ege alatt fogantak.
Más műfajokban is megmutatta sajátos játékát, olyanokban, mint az Elég a vadnyugatból (1994) című western, vagy a Runaway Daughters (1994), az Örömkölykök (1989), az Amazonok a Holdon (1987) című vígjátékok. Filmdrámákat is fémjelez a neve, láthattuk a Merénylet árnyékában (1993) vagy a The Dream Merchants (1980) című filmdrámában, de nem felejthető drámafilmsorozat a China Beach (1988) sem, melyben szintén feltűnt a színész. Sokoldalúságát mutatja, hogy még horrorfilmben is játszott, A Horror Mesterei: Hazatérésben (2005).


Egy kultusszá avanzsálódott jelenség – a Star Trek

Gene Roddenbery egy távoli jövőben játszódó univerzumban a Földről utópisztikus képet festett, amikor kitalálta az 1960-as években - azóta a tudományos-fantasztikus televíziózás egyik legsikeresebb jelenségeként számon tartott - Star Trek mítoszt, melyből valóságos kultusz formálódott. Egy nemzedék sci-fi éhségét elégítette ki maradéktalanul a több médium által feldolgozott sztori, s hiába néztük rongyossá az egyes részeket, hiába szakadtak szét már több helyen a könyv és képregény példányaink, még ma is szívesen lovaljuk bele magunkat a multikulturális csapat 24. századi kalandjaiba.


Mark-I-es OSH - a Doktor

Az Orvosi Segéd Hologram, azaz OSH (vagy angolul Emergency Medical Hologram, azaz EMH) egy orvosi holografikus program a Star Trek kozmoszban, melyet a Csillagflotta hajókba telepítettek, hogy vészhelyzet esetén elláthassa az orvosi teendőket.
Az OSH a Star Trek: Voyager sorozatban tűnt fel, és többnyire más Star Trek-sorozatokban - mint a Star Trek: Deep Space Nine, vagy a Star Trek: Kapcsolatfelvétel - csak mellékszerepeket kap a karakter, akit Picardo roppant meggyőzően alakít.
Az OSH képes a tárgyak mozgatására,  így könnyen el tudja látni orvosi teendőit. Adatbankja hatalmas méretű, mivel több, mint 3000 kultúra anatómiáját ismeri, s további negyvenhét orvos sebészi ismereteit, tudását és tapasztalatait programozták bele. Képes a gyors tanulásra, és az új kihívásokhoz való alkalmazkodásra. Tökéletesen koreografált karakter, nem igaz?


Szike vagy maskara?

A „holodoki” figura előtt más orvost alakító szerepkörökben is feltűnt, s a sors furcsa fintora, hogy Picardo kezdetben orvosnak készült. A William Penn Charter School után ugyanis a Yale-re jelentkezett medikusnak, mivel mindig is érdekelte az orvoslás, de az áhított pálya a színészet volt számára. Végül maradt a Yale-en, de színművészeti diplomát szerzett.
Mondhatjuk, hogy Picardo mindkét vágya teljesült, hiszen neves színész vált belőle, s munkája során, a mozivásznon többször is lehetett „doktor”. Mindenesetre mi örülünk, hogy a színészi pálya mellett döntött!

A Voyager Mark-I-es OSH-ja mellett Picardo jeleset alakított Dr. Dick Richardsként a már említett China Beach című, valamint a Csillagkapu, illetve a Csillagkapu: Atlantisz című sorozatokban, Richard Woolseyként is. 

 
Ő a mi emberünk!

Robert Picardo elmondhatja magáról, hogy részese lehetett egy olyan lenyűgöző mozis univerzumnak, mint a Star Trek, melyen egy nemzedék nőtt fel. Kipróbálhatta magát számos egyéb filmes műfajban, s többfókuszú játékának köszönhetően más kategóriák szerepei sem jelentettek neki akadályt!
A mi szívünkbe a tudományos-fantasztikus filmekben nyújtott alakításaival lopta be magát, de örömmel nézünk meg bármit, amiben szerepel, mert nagyon szerethető karakter! Tudtad, hogy tagja a The Planetary Society-nek, mely szervezet komoly csillagászati kutatásokat végez? Ő a mi emberünk, ugye?

 

 

Cimkék: Robert Picardo, star trek, csillagkapu,