Olvasták: 2391

Robert Downey Jr.

Robert Downey Jr. jelenleg az egyik legjobb arc Hollywoodban, egyértelmű királya az életnek – pedig aki közel egy jó évtizeden keresztül rendszeres lakója volt a drogelvonó klinikáknak, nem gyakran mászik vissza ilyen magasságokba.

Downey titka valószínűleg az, hogy legjobb filmjeiben semmi mást nem csinál, mint önmagát adja. Tipikus kölyökképű színészként kezdte annak idején pályafutását tinifilmekben bohóckodva, és mint nem kevés fiatal és kiemelkedően sikeres társa, hamarosan ő is kevesebb egyre kevesebb időt töltött a valóságban. A kilencvenes évekre csoda, hogy egyáltalán emlékszik - bár ebben az időben is elég sokat dolgozott, és remek filmeket rakott le az asztalra, mint az Air America, a Chaplin vagy a Született gyilkosok, problémái már ekkor is voltak. De ’96 után kezdődött el igazán zuhanórepülése.

Számos alkalommal tartóztatták le különböző drogok – kokain heroin, marihuána – birtoklása és fogyasztása miatt. Egy bírónak egyszer azt mondta, olyan az egész, mintha „lenne a számban egy shotgun, az ujjam a ravaszon, és közben odalennék az ólom ízéért”. Egy idő után a forgatásokon már naponta csináltattak vele drogteszteket, elvonóról ki-be járt, de ekkor is folyamatosan dolgozott.

Végül mégis sikerült valahogy összeszednie magát, és az új évezred első évtizedének közepére már olyan filmekben bizonyította, hogy még mindig remek színész, mint a Durr, Durr és Csók vagy a Kamera által homályosan, melyben a megzavarodott, valóságtól elszakadt junkiet játszva igazán elemében lehetett.

 Karrierje ezután ismét felfelé kezdett ívelni, és miután megkapta a Vasember szerepét, már egyértelműen a mozik királya lett. A Marvel szuperhős-filmjeiben is gyakorlatilag önmagát alakítja, a szabadszájú, önironikus, alkohol- és önimádati problémákkal küzdő Tony Stark ma már Downeyval egyet jelent.

Vasemberként eddig már négy filmben jelent meg – nem számítva rövid cameoóját a Hulkban –, és bár a Vasember trilógia esetleges folytatásáról egyelőre semmit sem tudni, az biztos, hogy a Bosszúállók második részében ismét láthatjuk majd őt a páncélban. Emellett közepes sikert aratott a steampunkos beütésű Sherlock Holmes-adaptációjával is, ugyanazt a karaktert játszva, zseniálisan.
Ha pedig épp nem filmjeivel szerepel a médiában – hát akadnak botrányai még manapság is. Többek között azt rebesgetik, többek között ő rejtőzik amögött a Himmmm nicknév mögött, amely hosszú évek óta szivárogtatja már ki Hollywood sötét titkait. Ki vált mazochistává gyerekkori bántalmazások miatt, ki veri otthon az asszonyt – ilyen titkokat oszt meg a Downey stílusára kísértetiesen emlékeztető szövegeket publikáló blogger, aki eddig még nem cáfolta, hogy ők ketten egy személy volnának.

Túl sok filmje a közeli jövőben nincsen tervben, de minden bizonnyal nem kell érte túlságosan aggódnunk – a közönség világszerte imádja. Ő pedig imádja, hogy imádják, tudatosan építve és rájátszva erre.