Olvasták: 4525

Orion-csillagköd

Mi is az a csillagköd?

Ha pusztán szabad szemmel felnézünk az égre, máris megállapíthatjuk, hogy vannak csillagokban igen szegény területek. Ezeken, a sötét területeken olyan nem világító csillagközi gáz- és porfelhő van, ami eltakarja a kilátást, és ezért nem látunk ott csillagokat. Ha szerencsésebbek vagyunk, és be tudunk ruházni egy komolyabb távcsőre, akkor azzal más helyeken fényes ködöket láthatunk, amiket régen sűrű csillaghalmazoknak gondoltak. Ez a vélekedés csak egyes esetekben igaz, mivel a ködök nagy része azonban csillagközi gáz- és porfelhő. Azaz csillagköd.
Többféleképp keletkezhetnek. A legtöbb csillagköd, melyet ismerünk a csillagközi anyagban található gáz, gravitációs sűrűsödésével jön létre. A ködök másik része a csillagok halálakor keletkezik. Néhány köd pedig szupernova-robbanás következtében alakul ki.

Az egyik legismertebb és legtöbbet vizsgált az Orion-köd, ami több ezer csillagnak ad otthont.
Az Orion-köd egy fényes csillagközi gázfelhő az Orion csillagképben. Az Orion, avagy a híres Égi Vadász, a legismertebb csillagképek, közé tartozik, mely szabad szemmel is jól látható a világ minden tájáról, Magyarországról a téli időszak alatt látszik a legjobban.
Régi csillagtérképeken még a Kaszás, vagy Ozirisz néven említik. Minket, magyarokat különleges kapcsolat fűz e szimbólumhoz, Orion ugyanis más néven Nimród, azaz a magyarok ősapja.
Az Orion-köd a kék bolygónkhoz eső legközelebbi csillagkeletkezési terület. Távolsága a Földtől 1350 fényév, ami azt jelenti, hogy ha lennének is fénysebességgel száguldó űrhajóink, akkor is 1350 évre lenne szükségünk ahhoz, hogy eljussunk. A mai átlagéletkort tekintve gondolj bele hány generációnak, kellene az űrhajón megfogannia, megszületnie és felnőttként megőrizve a családi hagyományt sikeresen eljutnia az Orion-ködig. Ez az igazán nagyszabású családi vállalkozás.
Keletkező csillag- és bolygórendszerek
A köd belsejében (mely manapság speciális teleszkópok segítségével már áthatolható) új csillagok születnek az összesűrűsödő gázból.  Itt látható egy fiatal csillagokból álló halmaz is, mely az elhelyezkedése miatt a Trapéz névre hallgat. Ez a csillag halmaz nemrég jött létre az Orion-köd molekulafelhőjéből.

A Trapéz halmaz mellett. számos olyan fiatal csillagot tartalmaz, melyek körül bolygórendszerek is kialakulóban vannak. Bolygórendszerek, ezt nem tévedésből ismétlem, csak nyomatékosítani szeretném, hogy ezzel a régi kérdés ismét felüti a fejét.


Van-e élet a Földön kívül? A lenti információ elolvasása után lehet, azt fogod kérdezni: Miért ne lehetne?

A távoli csillagképből beérkező sugárzást elemeire bontva kimutatták, hogy az Orion-köd egyes égitestein megtalálhatóak az ÉLET alapvető építőelemei, víz, szén-dioxid, metán, és más szerves anyagok formájában, tehát minden adott. Szóval miért ne!