Olvasták: 4112

Központi csillagunk: a Nap


Érdekes adatok a Nap nevű csillagunkról

A Nap a mi Naprendszerünk központi csillaga. Óriási tömegének köszönheti azt a gravitációs erőt, melynek hatására a Földünk, a többi bolygó, valamint meteorok, aszteroidák, üstökösök és még por is kering körülötte. A Nap térfogata olyan jelentős, hogy bolygónk 1,3 milliószor elférne benne (így a 365 nap a Föld körül c. filmet átírhatnánk 365 év a Nap körül címre). A Nap és a bolygónk közti távolságot lemérhetjük egy képzeletbeli zsinórral, ami olyan hosszú lenne, mint a 40 ezer km-es Egyenlítő, na persze 3.700-szor. Ezt a csekély távolságot fénysebességgel mindössze 8,3 perc alatt tehetnénk meg.

A Nap felszínének hőmérséklete eléri a 6000 Co-os pokoli hőséget, így minden általunk ismert földi anyag a közelében egyszerűen elpárologna. A Nap összes anyaga plazma formájában található meg az extrém hőmérséklet miatt. A legalapvetőbb tulajdonsága kétség kívül a csillag mivolta. A csillag pedig attól csillag, hogy fényét saját maga termeli. A Naprendszerünk egyetlen olyan tagja, amely saját fényt bocsát ki, minden más égitest a forró gázokból álló Nap fényét veri vissza. A napsugárzásnak köszönhetjük, hogy a -270 Co-os világűrben keringő Földünk átlaghőmérséklete eléri a +17 Co-ot, így vált lehetővé az élet kialakulása és fenntartása. Bizton állíthatjuk a Nap minden élet alapja. Ő adja az éltető napfényt, mely a földi élővilág elsődleges és nélkülözhetetlen energiaforrása.

 
Napkitörés

A fentiekben említett számos pozitív hatása mellett a Nap rendelkezik az emberi civilizációra kisebb-nagyobb veszélyt jelentő tulajdonsággal is, ilyen például a napkitörés.
Mi is ez valójában? A Nap felszínét nagy mennyiségű forró gáz hagyja el, mely egy óriási lökéshullámmal eljut a Földig és annak mágneses mezejébe csapódik. Így erős mágneses viharok törnek ki, melyek megzavarják a navigációs és hírközlő műholdak működését, a GPS - t, a nemzetközi banki műveleteket, bizonyos repülőjáratokat vagy akár a mobiltelefonok használatát is.
Egy jó tanács: Ne a napkitörés időpontjára tervezd, hogy a svájci bankszámládról átutalt összegből Hong - Kongba repülsz, és mobilon hívod a főnököd egy hét szabiért, mert a napkitörés hatása Nálad egy dühkitörést is produkálni fog.
Szerencsére ma már kiterjedt űridőjárás előrejel

ző rendszereink vannak, így könnyen el tudod dönteni melyik nap, sétálj a Holdra, vagy mikor alkalmas az űridő egy kis bolygónézésre a Göncölszekérrel.
                   
A technikai berendezéseken kívül a napkitörés a biológiai rendszereket is megbolygathatja. A pilóták és a légi utas kísérők egészségügyi állapotát is veszélyeztetheti, hisz ezek az emberek nagyon sokszor utaznak a légkör felső rétegeiben ahol fokozottabban, ki vannak téve a káros sugárzásnak. Így nagyobb a veszélye a rákos megbetegedések kialakulásának is.
A napkitörések nem kívánatos hatással vannak még az emberi idegrendszerre is, mivel a mágneses viharok az agy potenciálját és aktivitását is befolyásolják. Zavarják az agy elektromos tevékenységét, ami migrénhez vezethet.


Szerencsére központi Napunk stabil csillag és ez az elkövetkezendő évmilliók-évmilliárdok során sem változik, így fajunkat fenyegető jelentős napkitörés nem várható. A Föld légköre és mágneses mezeje pajzsként működik, ami megvéd minket a kozmikus sugárzásoktól.
Így hát örüljünk és legyünk hálásak, hogy legfényesebb csillagunk a Nap nap, mint nap felkel és tündököl a ragyogó égbolton.

 

 

 

 

 

 

 

 

Cimkék: Nap, naprendszer,