Olvasták: 2975

Fekete lyukak mindenhol?

A fekete lyukak talán azért ejtik ámulatba a legtöbb embert, mert még a legjobb tudósainknak is csak feltevéseik vannak működésüket illetően, de az elméletekre semmiféle közvetlen bizonyíték nincs. A lyuk elnevezés alatt nem a szokásos értelemben vett lyukat kell érteni, inkább a világűr egy részét, ami mindent elnyel még a fényt is, és ahonnan semmi nem tud visszatérni.


Miért nem fekete színű a fekete lyuk?


Furcsának tűnhet, hisz ha a fekete lyuk még a fényt is elnyeli, akkor milyen színű is lehet, ha nem fekete? Nézd meg a róla készült képet és láthatod, mégis mennyi színben pompázik.

Azt kérded miért?
A válasz, hogy a fekete lyukak folyamatosan, bár változó intenzitással nyelik el a körülöttük örvénylő anyagot, a felforrósodó súrlódás miatt röntgensugarakat bocsájt ki, mely a röntgenműholdak számára látható. Ezek a felvételek, fotók tanúsítják, hogy a fekete lyuk mágneses terébe bekerült anyag egy része a pólusokon keresztül kimenekül, illetve gejzírként kitör, kilövell a mágneses mezőből és csodálatosabbnál csodálatosabb színképpel nyűgőz le bennünket.


Mini fekete lyukak süvítenek át a Földön!

A fekete lyukak tömege egy másik izgalmas kérdés. A szupernehéz fekete lyukaktól, a köztes tömegű fekete lyukakon át eljutunk a legcsekélyebb méretű és tömegű mini fekete lyukakig.
A National Geographic által közétett cikkben egy új tanulmány szerint ezek a mini fekete lyukak akár nap, mint nap úgy is belénk ütközhetnek, hogy azt mi észre sem vesszük. Röviddel a világegyetem hajnalán jöhettek létre, amikor az ősrobbanás korában a sűrű anyag tágulni, majd hűlni kezdet.

Aaron VanDevender egy redwoodi cég a Halcyon Molecular vezetője úgy gondolja, hogy a szupermasszív, csillagméretű fekete lyukakon kívül léteznek az atomnál is kisebb méretű példányok. A mini fekete lyukak kis mennyiségű energiával bírhatnak és észrevétlenek maradnak a gigantikus mindent elnyelő társaikkal szemben.
VanDevender szerint a fekete lyukak nem egyenletesen oszlottak szét az Univerzumban. Egyes régiókban sűrűbben fordultak elő, mint máshol. A tudós állítása nem egyezik meg korunk egyik legnevesebb fizikusának, Stephen Hawkingnak azon elgondolásával, hogy a kisebb fekete lyukak tömegüket sugárzás formájában vesztették el, majd elpárologtak.
Az úgynevezett Hawking sugárzást soha nem tudták bemérni, így VanDevender gyanítja, hogy az apró ősi fekete lyukak az egész Univerzumot behálózzák. Az új mexikói Sandia Nemzeti Laboratórium becslései szerint egy vagy két ilyen mini fekete lyuk mindennap észrevétlenül áthalad a Földön. Ezek az apró „csillagközi ősmaradványok” nem okoznak semmilyen kárt.
Tehát tegyük fel, hogy a kedvenc könyvedet, cd-det már egy jó ideje keresed, de sehol sem találod úgy eltűnt, ekkor érdemes alaposabban átkutatnod a lakást, mert az a feltevés, hogy az épp arra száguldó mini fekete lyuk magába szívta és örökre elnyelte, a valóságban nem állja meg a helyét.


Recept-, avagy hogyan készítsünk fekete lyukat

Hozzávalók: Végy minimum három Napot, vagy ennek megfelelő méretű csillagot, adj hozzá három Föld, Merkúr, Vénusz,….stb. bolygót a holdjaikkal együtt, fűszerezd meg planétamaradványokkal és kisbolygókkal ízlés szerint.
Elkészítés: Majd tömörítsd, tömörítsd míg a szabad protonok és neutronok össze nem omlanak és szinte minden ami anyagnak nevezhető, össze nem sajtolódik.
Tálalás: A tányérdíszítéssel nem kell, hogy foglalkozz, hisz amit elkészítettél azt nem Te fogod megenni, hanem Ő nyel el téged, ha nem sietsz el az eseményhorizontja környékéről fénysebességre kapcsolva.

Jó étvágyat!

Cimkék: fekete lyuk,