Olvasták: 2948

Ha békét akarsz, készülj a háborúra

A Babylon V J. Michael Straczynski mesterműve – az öt évadot megélt űreposz korunk minden társadalmi problémáját górcső alá veszi, miközben akciókkal, látványos űrcsatákkal sem marad adósunk.

 

A történet a címszereplő Babylon V állomáson játszódik, nem sokkal a földi-minbari háború után. Az emberiség a XXII. században az űrbe lépve mindjárt egy banális félreértéssel indít – egy egyszerű udvariassági gesztus lövésváltásba torkollik, a minbariak pedig haragjukban elsöprik az emberiség kezdetleges védelmi vonalait, frissen alapított kolóniáit, és csak a Föld védelmére felsorakozó utolsó űrflotta elpusztítása után, a fajirtás küszöbén torpannak meg.

 

Az ember hozzáállást vált hát, és a békét propagálja – a minbariakkal összefogva létrehozzák a Babylon projektet, amelynek keretében egy diplomáciai űrállomást kívánnak létrehozni, ahol a galaxis fajai találkozhatnak, vegyülhetnek és megbeszélhetik ügyes-bajos ügyeiket. Az űr-ENSZ létrehozása azonban nem megy zökkenőmentesen – az első három állomást terroristák pusztítják el, a negyedik az űr semmijébe vész. A Babylon V az utolsó a Babylon állomások közül – s az emberiség utolsó reménye a békére.

 

Itt találkoznak a számító és ravasz kentauriak, az ősi és titokzatos vorlonok, a vad és megtörhetetlen narnok – megannyi faj, akik természetüknél fogva képtelen az együttélésre. És eközben a Föld is sötétségbe borul, s az állomás vezetőire hárul a feladat, hogy a háborúk szaggatta birodalmak maradványaiból életképes szövetséget kovácsoljanak – vagy legalábbis úgy hozzanak össze egy szobába két diplomatát, hogy nem vágják át egymás torkát.

 

A sorozat története során rengeteg érdekes problémát jár körül – lelki kérdéseket boncolgat, a jó és a rossz, a bűn és az ártatlanság fogalmait vizsgálja, és megkísérel választ keresni az örök kérdésre: kik vagyunk mi? Az öt csodálatos évad története egyetlen jól felépített, logikusan illeszkedő történetet alkot, amelynek hihetetlen íve percek alatt rabul ejt bárkit, aki fogékony a science-fiction iránt.


Cimkék: babylon V,